Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek! Ennyi az egész.

 

Milyen egyszerű igaz? Vagy mégsem?

 

Mit tudunk tenni, ha nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogyan terveztük? A következő 3 lépés ebben lehet segítségetekre:

Első lépésként fontos, hogy engedd meg magadnak a rossz érzést. Nézz szembe a helyzettel, állapítsd meg, hogy most ez nem életed legjobb időszaka, mást szeretnél, mint ami van, és ne várd el magadtól tovább, hogy ennek is mosolyogva örülj.
Engedd meg a dühöt, a szomorúságot, a csalódottságot! Ér rosszkedvűnek lenni! Ez azért is jó, mert így elengeded az ellenállást, nem halmozódik fel benned a sok rossz érzés, a stressz, ami aztán csak újabb nem kívánt dolgokhoz vezetne.

Második lépés, ha már szembenéztél vele, akkor már el tudsz távolodni a problémától és kívülről tudod nézni azt. Ez pedig megkönnyíti számodra a megoldás megtalálását. Van, hogy csupán annyi a megoldás, hogy el kell fogadnod a helyzetet és türelmesnek kell lenned, amíg az megoldódik. Ha sikerül külső szemlélőként tekintened a helyzetre, és benne magadra, akkor már könnyebben eszedbe juthatnak olyan lehetséges megoldások is, amikre eddig nem gondoltál, olyan emberek, akiktől segítséget tudsz kérni, és láthatod, ahogy szépen lépésről lépésre megoldódik a helyzet. Amikor az ellenállás megtörtént, már kezd alakulni a dolog, akkor érdemes fejben visszajátszani a történteket.

Ez a harmadik lépés: összegezni, elemezni azt, amit átéltünk. Ha kielemezzük, mi hogyan történt, és miért, mi hogyan reagáltunk, az jó volt-e úgy, vagy érdemes lehet legközelebb máshogyan – akkor a jövőben meg tudjuk előzni, hogy hasonló szituációba kerüljünk, vagy ha már benne vagyunk, gyorsabban, hatékonyabban tudjuk megoldani azt.

Mit tudunk tenni, ha nem úgy alakulnak a dolgaink, ahogyan terveztük?

A befelé figyelés és elemzés legfontosabb szabálya, hogy szigorúan tilos bántani magad! Nem az a lényege a harmadik lépésnek, hogy ostorozd magad a múltbeli rossz döntéseid miatt, hanem az, hogy vond le a tanulságot, ha van, ha pedig minden úgy volt jó, ahogy volt, akkor pedig ismerd el magad, hogy mindent jól csináltál!

De mi van, ha rájössz, hogy másképpen kellett volna cselekedned, reagálnod, döntened egy adott helyzetben?
Hogyan tudod abbahagyni önmagad bántalmazását a múltbéli dolgok miatt? Nagyon egyszerű, ha ezt megérted: Amióta világ a világ, úgy működünk, hogy mindig az abban a pillanatban adott lelki -és mentális állapotunknak megfelelő legjobb döntéseket hozzuk! Nem tudsz máshogyan gondolkozni, csak úgy, ahogyan az az adott tudati szinten elérhető számodra.
Ábrahám erre azt mondja: „Akkor jó ötletnek tűnt!” Próbáld ki, ha bántanád magad valami miatt, amit régen tettél, csak gondolj erre, : „Akkor jó ötletnek tűnt!” – légy magaddal megértő, és mindjárt sokkal könnyebb lesz a szíved.

Tehát ha a múltba visszanézve valamit máshogy csinálnál, akkor ne bántsd magad, hanem inkább dicsérd meg, mert ez azt jelenti, hogy már fejlődtél ahhoz képest, aki akkor voltál!

Az önismeret egy folyamat, tele van változással, és csak úgy tudod az életedet a kívánt mederbe terelni, ha hagyod ezt a folyamatot működni, és nem állsz ellen neki.
„Ami jön fogadjátok, ami megy engedjétek! Ennyi az egész!”